נהיגה בקלות ראש הינה עבירת תעבורה רחבה אשר ניתן להחילה במגוון מצבים. כלל מצבים אלה הינם בעלי מכנה משותף של חוסר תשומת לב, פזיזות ואף רשלנות מצד הנהג. נהג המואשם בעבירה זו מהווה סיכון לסביבה בשל נהיגתו ולכן הינה עבירת תעבורה חמורה העלולה להוביל לתוצאות קשות ואף להשלכות ועונשים כבדים.
הגדרה – נהיגה בקלות ראש
נהיגה בקלות ראש מוגדרת בסעיף 62(2) לפקודת התעבורה כנהיגה שלא בהתאם לחוקי התנועה או כנהיגה בחוסר תשומת לב או זהירות. כמו כן, בית המשפט לתעבורה קבע כי מדובר בהתנהגות של נהג המודע לכך שהוא מפר את כללי התנועה אך אינו מבין את הסכנה שבכך או אינו מתייחס אליה ברצינות.
אילו מצבים נמצאים תחת הסעיף של נהיגה בקלות ראש?
נהיגה בקלות ראש יכולה להתבטא במגוון דרכים ובמספר גדול של מצבים, ביניהם:
- נהיגה במהירות מופרזת
- אי ציות לתמרורים
- אי ציות לחוקי התנועה
- נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים
- נהיגה תוך שימוש בטלפון הנייד
- נהיגה בזמן עייפות או חוסר ריכוז
- נהיגה פרועה או מסוכנת
ענישה בגין נהיגה בקלות ראש
הענישה בגין נהיגה בקלות ראש נקבעת בהתאם לחומרת העבירה והעונש בגינה יכול לנוע מדו"ח כספי ועד לשנתיים מאסר. כמו כן, במקרים חמורים יותר העונש עלול להיות מחמיר אף יותר וייתכן ויכלול עונשים כבדים יותר. לדוגמה, במקרה והנהג המואשם בעבירה גרם לתאונת דרכים, הנהג צפוי לפסילת רישיונו לתקופה של מינימום שלושה חודשים.
מקרים של פסילת רישיון בגין נהיגה בקלות דעת
ישנם מקרים בהם הנהג המואשם בעבירת נהיגה בקלות דעת צפוי להיענש גם בפסילת רישיונו וזאת בנוסף לעונשים הנוספים בחוק, בין מקרים אלו ניתן למנות:
- פסילת רישיון נהיגה לחודשיים מינימום – פסילה זו מתבצעת במקרים בהם בנוסף לאישום בעבירת נהיגה בקלות ראש, הנהג הורשע בשנתיים שקדמו לביצוע העבירה באחת העבירות המנויות בתוספת הראשונה או השנייה לפקודת התעבורה.
- פסילת רישיון נהיגה ל- 3 חודשים מינימום – פסילה זו מתבצעת במקרים בהם הנהג המואשם בעבירת נהיגה בקלות דעת גרם לתאונת דרכים בה ניזוק אדם או רכוש. עם זאת, בית המשפט רשאי להורות על פסילת רישיון לתקופה ארוכה יותר, זאת במידה ובית המשפט סבור כי הדבר דרוש לשם הגנה על הציבור.
- פסילת רישיון נהיגה לשנה מינימום – פסילה זו מתבצעת במקרים חמורים בהם הנהג אשר מואשם בעבירת נהיגה בקלות דעת הורשע בשנתיים טרם העבירה בעבירה מסוג הזמנה לדין וכעת גרם בנהיגתו לתאונה בה נחבל אדם. כמו כן, במקרים חמורים יותר כגון מוות, עשוי בית המשפט לקבוע פסילת רישיון לפרק זמן ארוך יותר.
נהיגה בקלות ראש אל מול נהיגה בחוסר זהירות
חשוב לדעת כי שתי עבירות אלו דומות בכללותן אך ההבדל העיקרי ביניהן הוא ברמת החומרה של העבירה. נהיגה בקלות ראש הינה עבירת תעבורה חמורה יותר מאשר נהיגה בחוסר זהירות והיא עלולה להוביל לעונשים חמורים יותר כפי שצוין לעיל. אולם, עבירת נהיגה בחוסר זהירות מתייחסת בעיקר לעבירות תנועה קלות יחסית הנעשות בהיסח דעת רגעי וביניהן ניתן למצוא עבירות כגון פנייה בצומת לא מרומזר או פניית פרסה במקום שאינו מיועד לכך. מכאן, ההבדל בין שתי העבירות יכול להיות קשה להגדרה והוא תלוי בנסיבות המקרה הספציפי. לכן, בית המשפט לתעבורה יבחן את הנסיבות של כל מקרה לגופו ובכך יקבע אם העבירה הינה נהיגה בקלות ראש או נהיגה בחוסר זהירות.
לסיכום, נהיגה בקלות ראש הינה אחד הגורמים העיקריים לתאונות דרכים ולכן במקרים אלו העונשים עלולים להיות חמורים יותר ואף להביא למאסר הנהג ופסילת הרישיון בפועל. לכן, חשוב להיות מודעים להשלכות של נהיגה בקלות ראש ולנקוט בכל אמצעי הזהירות על מנת להימנע ממנה.