ביצעתם עבירת תנועה ואתם לא בטוחים כמה נקודות היא שווה? נלחצתם ממצלמת מהירות או מצאתם דו"ח מרגיז על החלון? הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים עושה סדר ועונה על השאלה שחשובה מכולן עבור הנהגים בישראל: כמה נקודות זה שלילה?
בישראל, לנהג שצבר 36 נקודות או יותר בתקופה של שנתיים, יישלל רישיונו לתקופה של 3 חודשים. לאחר שלושת החודשים, הנהג יצטרך לעבור מבחן תאוריה על מנת לקבל את רישיונו בחזרה.
מעבר לכך, אם הנהג צבר 36 נקודות בפעם השנייה בתוך תקופה של 6 שנים, רישיונו יישלל לתקופה של 9 חודשים. לאחר תשעת החודשים, הנהג יצטרך לעבור מבחן תאוריה, מבחן מעשי ובדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים על מנת לקבל את רישיונו בחזרה.
הנקודות נצברות על עבירות תעבורה, כאשר מספר הנקודות שניתנות בגין כל עבירה נקבע על ידי משרד התחבורה. חלק מהעבירות, כגון נהיגה בשכרות, נהיגה בפסילה או נהיגה ללא רישיון, גוררות מידית שלילת רישיון, ללא צבירת נקודות.
על אילו עבירות צוברים נקודות?
רשימה של העבירות המהוות עילה לצבירת נקודות ארוכה וכוללת בין השאר נהיגה במהירות מופרזת, אי מתן זכות קדימה, אי עצירת רכב לפני מעבר חציה, עקיפה מסוכנת, שימוש בטלפון בזמן נהיגה, נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים, נהיגה ללא ביטוח חובה, אי ציות לשוטר, אי ציות לרמזור, נהיגה בנתיב המיועד לתחבורה ציבורית ועוד. יחד עם זאת, חשוב לציין כי הנקודות נמחקות לאחר 4 שנים מיום ביצוע העבירה.
הנקודות מוקצות על ידי משרד התחבורה על פי סוג העבירה. העבירות המיוחסות לנהג הן אלו שבוצעו בארץ ובחו"ל, וכן אלו שבוצעו על ידי נהג אחר שהבעלות על הרכב רשומה על שמו של הנהג.
לנהגים מומלץ להקפיד על כללי הבטיחות בדרכים ולהימנע מביצוע עבירות תעבורה, על מנת למנוע צבירה של נקודות ולהימנע מסנקציות של שלילת רישיון.
כמה כל עבירה "שווה" לנו?
בהקשר של שלילת רישיון והנקודות הנצברות, חשוב להכיר את שיטת הניקוד החדשה כוללת 5 דרגות ניקוד, זאת בניגוד לשיטה הישנה, הכוללת 3 דרגות ניקוד בלבד. הדרגה נקבעת על פי חומרת העבירה המוגדרת בחוק, ומחולקת למספרים בין 2 ל-10. אם כך, על אילו עבירות מקבלים איזה ניקוד?
עבירות של 2 נקודות – אלו עבירות קלות בחומרתן, כגון נהיגה כאשר אחד מנוסעי הרכב, מלבד הנהג, אינם חוגרים חגורת בטיחות. כמו כן, נסיעה על המדרכה שלא לשם חצייתה, ועבירות גרירה שונות ללא היתרים מתאימים. בעבירות אלו הסכנה היא קטנה יחסית, ובהתאם לכך גם הנקודות הניתנות להן.
עבירות של 4 נקודות – עבירות אלו חמורות מעט יותר, והן קשורות בדרך כלל להפרעה לסביבה. אי-ציות לתמרורים מסוימים, עקיפה שלא כדין, שימוש בטלפון ללא מיקרופון, אי ציות לחוקי זכות קדימה ונסיעה בלא הפעלת אורות כנדרש מובילים לצבירת 4 נקודות.
עבירות של 6 נקודות – בשלב זה העבירות מסכנות בד"כ את סביבת הנהג. למשל, נהיגה נגד כיוון התנועה, אי מתן זכות קדימה, אי מתן אפשרות להולך רגל לסיים חציית כביש בבטחה, נהיגה בלא זהירות וחציית קו הפרדה רצוף. עם זאת, ישנן עבירות בתחום זה שאינן קשורות לסיכון הסביבה, כמו למשל כאשר הנהג אינו חוגר חגורת בטיחות, או נוהג בלא רישיון רכב.
עבירות של 8 נקודות – דרגת החומרה של עבירות אלו היא גבוהה, והניקוד הגבוה הנצבר עליהן עלול לגרום לנהג להיאלץ לעבור קורס נהיגה נכונה. ביניהן ניתן למצוא נהיגה מעל 20 קמ"ש מעל למותר בדרך עירונית ומעל 25 קמ"ש מעל למותר בדרך שאינה עירונית. כמו כן, מעבר באור צהוב-אדום, או צהוב מהבהב תוך סיכון הולך רגל או מכונית החוצה את הצומת, גרימה לתאונה בה נחבל אדם או נגרם לו נזק ונהיגה ללא רישיון נהיגה תקף לאותו סוג רכב.
עבירות של 10 נקודות – אלו עבירות חמורות במיוחד המסכנות חיי אדם, עליהן העונש חמור, ליצירת הרתעה מלבצע. בין עבירות אלו ניתן למצוא גרימת מוות ברשלנות, הפקרה אחרי פגיעה, נהיגה בזמן פסילה, מעבר באור אדום, 30 קמ"ש מעל המהירות המותרת בדרך עירונית, 40 קמ"ש מעל המהירות המותרת בדרך שאינה עירונית ונהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים.
להמשך קריאה על פסילה מנהלית לחצו כאן