מהי פסילה מנהלית, מי רשאי לבצעה ובגין אלו סיבות?
פסילה מנהלית הינה כלי משפטי המאפשר לקצין משטרה לשלול את רישיון הנהיגה של נהג אשר נחשד בביצוע עבירה של חוקי התעבורה. פסילה מנהלית נועדה למנוע מהנהג להמשיך לנהוג בזמן החקירה הנמשכת וכן להרתיע נהגים אחרים מלבצע עבירות תנועה.
תהליך הפסילה המנהלית
פסילה מנהלית הינה פסילה של רישיון הנהיגה הנקבעת על ידי קצין משטרה, ללא צורך בהכרעת בית משפט. מדובר בהליך חריג שכן לקצין המשטרה ישנה הסמכות לשלול את רישיון הנהיגה ולכן הפסילה מתרחשת רק במקרים בהם קצין משטרה נתקל בנהג המבצע עבירה חמורה של חוקי התעבורה. הנהג הנתפס יזומן לשימוע בפני קצין המשטרה כאשר מועד השימוע יתקיים תוך 3 ימים ממועד שלילת הרישיון. בשימוע זה הנהג יוכל להציג את טענותיו בפני קצין המשטרה ולנסות לשנות את ההחלטה על פסילת רישיונו. בסיום השימוע ולאחר שמיעת טענות הנהג, קצין המשטרה יקבל החלטה האם לפסול את רישיון הנהיגה של הנהג.
מה קורה במצב בו הנהג אינו מתייצב בשימוע?
שימוע עקב פסילה מנהלית נועד עבור הנהג שכן ניתנת לו ההזדמנות להציג טענות נגד שלילת הרישיון ולנסות להקל על עונשו ואולי אף לבטל את השלילה. אך, במידה והנהג אינו מתייצב ניתן לראות בכך ויתור על טענות הנגד ולכן קצין המשטרה רשאי להורות על שלילת רישיונו ולקבל החלטה על פי דעתו בלבד. מכאן, כי במצב בו הנהג נעדר מהשימוע בפני קצין המשטרה רשאי הקצין לפסול את רישיונו גם ללא נוכחותו. לכן, וודאו כי אתם אכן מגיעים לשימוע ומנסים להגן על עצמכם.
לאיזו תקופה באילו מקרים יכולה להינתן פסילה מנהלית?
קצין המשטרה רשאי לפסול את רישיון הנהיגה ולהורות על פסילה מנהלית לתקופות של 30, 60 ו-90 יום. הפסילה המנהלית יכולה להינתן למספר תקופות שונות אלו כאשר הן נקבעות על פי סוג עבירת התנועה, מידת חומרתה וברמת מסוכנות הנהג לציבור.
- 30 יום – קצין המשטרה רשאי לפסול את רישיון הנהיגה לתקופה זו במקרים בהם מדובר בעבירת תנועה יחסית קלה. בין מקרים אלו ניתן למצוא עקיפה מסוכנת כשהדרך לא פנויה, עקיפה תוך חציית קו הפרדה לבן, נהיגה במהירות מופרזת, נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים ואי מתן זכות קדימה.
- 60 יום – קצין המשטרה רשאי לפסול את רישיון הנהיגה לתקופה זו במקרים בהם מדובר בעבירת תנועה חמורה יותר כגון תאונת דרכים בה האדם נחבל או הרכוש ניזוק.
- 90 יום – פסילת רישיון לתקופה זו תחול במקרים חמורים כאשר הנהג גרם לתאונת דרכים קטלנית בה נהרג אדם.
ערעור על פסילה מנהלית
נהג אשר קיבל פסילה מנהלית רשאי לערער על ההחלטה בפני בית המשפט לתעבורה. על הנהג להגיש את הערעור בתוך 30 ימים מיום קבלת ההחלטה ובית המשפט לתעבורה יבחן את הנסיבות של המקרה. בית המשפט ישקלל את חומרת העבירה ואת ותק שנות הנהיגה, יבחן את מסוכנות הנהג, ידון בקיומן של הראיות להאשמת הנהג ובשאלה האם חזרתו לכביש תפגע בביטחון הציבור. לאחר שקלול זה בית המשפט יקבל החלטה האם לבטל את הפסילה המנהלית או להותיר אותה על כנה.
השלכות של פסילה מנהלית
פסילה מנהלית הינה אירוע משמעותי עבור נהג, שכן הפסילה גורמת לנהג להפסיד את היכולת לנהוג דבר שעלול להוביל להפרעה משמעותית לחיי היומיום. בנוסף, פסילה מנהלית עלולה להוביל לקנסות כספיים, לפסילה של רישיון הנהיגה לתקופה ארוכה יותר ואף להעמדה לדין פלילי כאשר מדובר במקרים חמורים של עבירות תעבורה.
לסיכום, פסילה מנהלית הינה כלי משפטי חשוב למניעת תאונות דרכים. מחקרים שנערכו בעולם מראים כי פסילה מנהלית יעילה בהפחתת מספר תאונות הדרכים שכן הפסילה מונעת מנהגים מסוכנים להמשיך לנהוג וכן מהווה הרתעה עבור נהגים אחרים.