אחד המקצועות היציבים ביותר במשק הישראלי מאז ומתמיד הוא נהיגה במונית. זה לא משנה באיזו עיר או אזור בארץ מדובר, הביקוש לנהגי מוניות הוא תמיד יציב ורק עולה עם הזמן ומתוך כך רבים שואלים את עצמם איך מוציאים רישיון למונית. אם גם אתם שוקלים לעשות את זה הצעד הזה בקרוב, זה המדריך המפורט שיעזור לכם להבין איך זה בדיוק עובד.
תהליך הוצאת רישיון נהיגה למונית
התהליך להוצאת רישיון הוא לא מורכב או מסובך מדי, אבל הוא כן מצריך מאיתנו התמדה ועקביות וכשחושבים על זה יש בכך הרבה היגיון. בתור לקוחות כולנו רוצים להיות בטוחים שאנו עולים לרכב אך ורק עם נהגים מקצועיים המוכשרים לכך והתהליך הוא מעין סינון ראשוני בעניין הזה ומאפשר לוודא שהרישיון ניתן אך ורק לנהגים ראויים. מיד נעבור על השלבים השונים בתהליך ביתר פירוט, אך קודם כל חשוב לדבר על התנאים הבסיסיים שיש לעמוד בהם, אחרת לא ניתן יהיה להתקדם ולהוציא את הרישיון.
הגיל להוצאת רישיון נהיגה למונית
הגיל המינימלי להוצאת רישיון נהיגה הוא 21. יחד עם זאת ניתן להתחיל ללמוד לקראת הוצאת הרישיון כבר בגיל 18 ואת המבחן העיוני והמעשי (מיד נרחיב עליהם) ניתן לעשות כבר בגיל 20. עם זאת במרבית המקרים אפשר להוציא את הרישיון בתוך זמן קצר יותר, כך שמומלץ להתחיל בתהליך בגיל 20 וחצי פחות או יותר. מעבר לכך חשוב לשים לב לעוד תנאי בסיסי להוצאת רישיון נהיגה למונית – 8 שנות לימוד לפחות.
יש לך רישיון בתוקף? תנאי הכרחי
כעת נעבור לתהליך של הוצאת הרישיון, אבל לפני חשוב להכיר עוד תנאי בסיסי – רישיון נהיגה בתוקף עם ותק של שנתיים. כדי שנוכל להוציא רישיון למונית אנו חייבים להחזיק ברישיון נהיגה בדרגת B (רכב פרטי) או בדרגת C1 (רכב משא קל). מכאן, נוכל להתחיל בתהליך ואלו הם השלבים שלו:
הגשת בקשה להוצאת רישיון נהיגה למונית
טופס הבקשה המקוון נמצא באתר הממשלתי והוא כולל הצהרה על מצב רפואי, ויתור על סודיות רפואית והסכמה לעיון במרשם פלילי. כדי למלא את הטופס יש להצטייד בטלפון הנייד שאליו ישלחו הודעות אימות. בסוף השלב הזה נקבל הודעה עם פירוט על השלב הבא.
בדיקת ראייה
את בדיקת הראייה נעשה אצל אופטומטריסטים מורשים וניתן למצוא את הרשימה המלאה באתר. הבדיקה עוברת באופן אוטומטי אל משרד הרישוי וניתן לבקש להדפיס אותה בסופה. אם בדיקת העיניים תקינה, יש לפנות בשלב הזה רשות הרישוי אל משטרת ישראל לצורך עיון במרשם הפלילי. אם אכן קיים רישום פלילי או הליך פתוח, יכולה הרשות לשקול את אישור הבקשה והיא כמובן לא חייבת לאשר. מכאן עוברים לשלב הבא – בדיקת הרופא.
בדיקת רופא
לאחר שהבקשה מאושרת היא עוברת אל רופא המוסמך מטעם רשות הרישוי לביצוע מבדקי מיון והתאמה. הרופא הוא זה שאחראי על קביעת המועד ועל הזימון לבדיקה והיא כוללת הליך של בדיקה פיזיולוגית, ריאיון עם פסיכולוג לבדיקת הכשירות הנפשית וכן מבחני מחשב שמטרתם לבחון את הכשירות המנטלית של כל מועמד. לאחר מעבר של השלב הזה בהצלחה אפשר לעבור לשלב הבא – לימודי הנהיגה והבחינה המעשית והעיונית.
קורסים עיוני ומעשי
כדי לעבור את המבחנים בהצלחה יש ללמוד אליהם באופן מקיף. הקורס העיוני כולל נושאים וחשובים לנהגי מונית כגון דיני התעבורה, היכרות עם הרכב ועם חלקיו השונים, כיבוי אש והתמודדות עם מקרים של חבלה, תמרורים וכן הלאה. מעבר לכך הקורס גם נוגע בנושאים ספציפיים הרלוונטיים לנהגי תחבורה ציבורית כמו לימודי חברה ועבודה (נושאים של אתיקה והתנהלות ישרה מול לקוחות ונוסעים), הסעת ילדים ואופן העבודה מולם, ידיעת הארץ על קצה המזלג ואנגלית בסיסית.
תאוריה
מבחן התיאוריה דומה מאד למבחן שעושים לצורך הוצאת רישיון לכלי רכב פרטי, והוא כולל שאלות כמו מתי צריך לאותת, באילו מקרים יש לתת זכות קדימה, מה אומר תמרור אחר וכן הלאה. בשונה מהמבחן הרגיל הוא גם כולל שאלות הרלוונטיות לנהגי מונית כמו מספר הנוסעים שניתן להסיע, אופן הגבייה וכן הלאה. המבחן הוא מבחן רב ברירתי (אמריקאי) כאשר יש מספר טעויות שממנו והלאה הציון לא עובר ויש לגשת מחדש למבחן. ברוב המקרים אין צורך לגשת אליו פעמיים, ואם לומדים אליו כמו שצריך, אפשר בהחלט לעבור אותו בניסיון הראשון.
טסט
גם הטסט דומה במידה רבה למבחן שעוברים כשעושים רישיון לרכב פרטי או לכל רכב אחר לצורך העניין. הנבחן יושב בכיסא הנהג ולידו הבוחן (טסטר) המכוון אותו ומורה לו לאן לנסוע. הבוחן רושם הערות והנבחן צריך לנהוג לפי חוקי התנועה. לא כולם עוברים את המבחן הראשון, אבל חשוב שלא להתייאש ותמיד אפשר לגשת למבחן נוסף ולנסות לעבור בשנית. לאחר סיום הקורס ומעבר בהצלחה של שני המבחנים, יש לגשת את אחד מסניפי משרד הרישוי ששם נקבל את הרישיון המיוחל.
מחיר הוצאת רישיון נהיגה למונית
המחיר משתנה ממקרה אחד למשנהו, אך לרוב מדובר בסכום שעומד על 5,000-10,000 שקלים הכולל בתוכו את שיעורי הנהיגה והתיאוריה וכן את האגרות השונות למבחנים. אפשר לנסות ולקבל הערכה כללית על המחיר שזה יעלה, אך צריך לקחת בחשבון מראש שלפעמים דברים לא הולכים בדיוק כמתוכנן וזה עשוי לעלות יותר. לכן מומלץ להשאיר כמה שקלים בצד למקרים כאלו.
כמה זמן לוקח תהליך הוצאת רישיון למונית?
גם כאן מדובר בתהליך שונה מאדם לאדם. יש אנשים שיש להם הרבה זמן פנוי ויכולים לדחוס הרבה שיעורים בזמן קצר, וגם כאלו שהנהיגה באה להם יותר בקלות ובאופן טבעי וכן שמצליחים ללמוד חומר עיוני ומעשי בזמן קצר. מנגד יש אנשים שעסוקים בדברים נוספים בחיים ולא יכולים להקדיש את כל הזמן הפנוי שלהם ללימודים, או כאלו שמתקשים יותר ללמוד נהיגה וחומר תיאורטי וצריכים יותר זמן לתרגול וחזרה על החומר הנלמד. באופן אידיאלי ניתן להשלים את כל התהליך בתוך שלושה עד שישה חודשים, ויש אנשים שגם מסיימים את התהליך בתוך שנה פחות או יותר מרגע שהתחילו.
סיכום
הוצאת רישיון למונית זה לא דבר מסובך מדי ואם גם אתם שוקלים את האופציה המעולה הזו, דעו שזה בהחלט אפשרי ושבתוך מספר חודשים עד שנה תוכלו כבר לעסוק במקצוע (כמובן במידה ואתם עומדים בתנאי הסף הבסיסיים). רוצים לדעת עוד על נושאים שונים וחשובים מעולם התחבורה כמו מה זה תקנת 380 מה המשמעות והחשיבות של בדיקת רוק לנהגים? היכנסו עכשיו אל הבלוג של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים – אסק רלב״ד ותמצאו בקלות את כל המידע שאתם מחפשים.