אופניים עם מנוע עזר או בשמם המוכר יותר "אופניים חשמליים" הם כלי תחבורה שפרץ בתקופה קצרה ובצורה מהירה לרחובות וכבישי ישראל.
מדובר בכלי הנחשב בבסיסו והגדרתו כאופניים, אך נחשב לבעל בעל רמת סיכון גבוהה יותר מאשר אופניים, בעקבות המהירות הגבוהה אליה מסוגל להגיע והצורך של הנהג להיות ברמת שליטה גבוהה יותר של פעולות נהיגה.
היכן מותר לרכוב?
על פי התקנות, בהיעדר מסלולי אופניים מוגדרים בשטח עירוני, הנסיעה על אופניים עם מנוע עזר, תהיה על הכביש בצידו הימני, קרוב לשול או בצידו הימני של נתיב תחבורה ציבורי במידה וקיים.
בדרכים בין עירוניות וכבישים מהירים, הרכיבה תהייה על המדרכה או בשולי הדרך.
דגשים:
- בכל אחד מהמצבים הללו יש להתחשב בקיומם של הולכי רגל.
- יש להקפיד על כללי התנועה כולל עצירה לפני מעבר חצייה ואיתות לפני פנייה.
- במקרה שבו אין מסלול מוגדר לרכיבה (שביל אופניים) והכביש סואן ועמוס, ניתן לרכב במקביל למדרכה אך לא לזגזג בין רכבים.
מהי מהירות הרכיבה באופניים עם מנוע עזר על הכביש?
על פי התקינה שנקבעה בישראל רכיבה על אופניים חשמליים לא תעבור את המהירות של 25 קמ"ש ועליהם להיות בעלי מערכת המשביתה את המנוע במידה והמהירות גבוהה יותר.
ככל שמדובר במסלולי רכיבה עמוסי הולכי רגל או מכוניות בצידיהם יש לרכב במהירות המאפשרת מרחב תגובה ובלימה מספיק ובמקרים אחרים עדיף להתקדם בהליכה עם האופניים.
3 חוקי תעבורה שאולי לא ידעתם החלים על רכיבה באופניים חשמליים
- חל איסור מוחלט לרכב על אופניים במנהרה.
- חל איסור על הובלת חפצים באמצעות אופניים חשמליים, במידה והחפצים חורגים מחוץ לחלק הקדמי או לחלק האחורי של האופניים, בכל מקרה חל איסור עם אורכם מעל 70 ס"מ.
- חל איסור לנסוע במקביל לרכב אחר, אלא למטרת עקיפה בהתאם לדין הנהוג לכללי עקיפה.
סיכום
כללי המקום בו מותרת רכיבה על אופניים חשמליים ברורים לחלוטין. בהיעדר שביל אופניים מוגדר הרכיבה תהיה על הכביש בצידו הימני של הכביש. בעקבות כך, במידה רבה חלים על האופניים כללי תעבורה החלים על רכבים בכביש.