רמזורים הינם אמצעי חשוב להסדרת התנועה בצמתים עירוניים ובין-עירוניים כאחד ומאפשרים לנהגים לדעת מתי מותר להם לנסוע ומתי עליהם לעצור. בכך, הרמזורים מפחיתים את הסיכון לתאונות שכן הם מצילים מהתפרצויות מסוכנות לצמתים. עם זאת, לא פעם נהגים מתעלמים מהאור האדום וממשיכים בנסיעה, דבר הנחשב לאי ציות לרמזור אדום. עבירה זו נקראת "עבירת רמזור אדום" והיא נחשבת לאחת מעבירות התנועה החמורות ביותר אשר נאכפות בצורה המוגברת ביותר.
מהי עבירת חצייה ברמזור אדום?
עבירת רמזור אדום או אי ציות לרמזור אדום הינה כל נסיעה של רכב כאשר האור האדום דולק. כמו כן, חשוב לדעת כי גם בעת כניסה לצומת באור צהוב מהבהב אין לחצות את הצומת אם הרכב נמצא לפני סימון העצירה.
אכיפת עבירת חציית רמזור אדום
אכיפת עבירת רמזור אדום מתבצעת בשני אופנים: שוטרי תנועה ומצלמות אכיפה אוטומטיות.
אכיפה באמצעות שוטרי התנועה
שוטרי התנועה רשאים לעצור נהגים אשר עוברים על החוק ולרשום להם דו"ח, כאשר על כל נהג המתבקש לעצור לציית לשוטר שכן במידה ואינו יעשה זאת עלול להיות מואשם בעבירה חמורה אף יותר. בעת עצירת הנהג השוטר יערוך דו"ח מקיף ומפורט אודות העבירה וימסור את הדו"ח לנהג, כאשר דו"ח זה יהווה את הראייה לביצוע העבירה.
אכיפה באמצעות מצלמות האכיפה
מצלמות האכיפה פועלות באופן אוטומטי בעת החלפת הרמזור לאדום והן מבצעות שני תצלומים. ראשית, תמונה ראשונה כאשר הרכב חולף על גבי פס העצירה. שנית, צילום תמונה נוספת כעבור שניה אחת לאחר הצילום הראשון, זאת על מנת להוכיח כי הרכב אכן המשיך את נסיעתו בצומת על אף הרמזור האדום. במקרה בו הנהג עבר על החוק תמונות אלה מועברות לרשויות האכיפה ומהוות ראייה בבית המשפט.
הסיכונים בעבירת רמזור אדום
עבירות רמזור אדום מהוות סיכון ממשי לחיי אדם. כאשר נהג חוצה צומת באור אדום הוא מפר את זכות הקדימה של כלי הרכב האחרים אשר יכולים לנסוע באותו הכיוון או בכיוון הנגדי. לכן, הדבר עלול להוביל לתאונות דרכים חמורות, פציעות קשות ואף למוות. ישנם מספר גורמים אשר יכולים לגרום לנהגים לעבור על החוק ולנהוג ברמזור אדום. בין הגורמים הללו ניתן למנות חוסר תשומת לב, תחושת לחץ, נסיעה במהירות גבוהה וניסיון לחסוך זמן. לכן, יש לנקוט במגוון דרכים על מנת למנוע עבירות אלו שכן הן עלולות להוביל לתוצאות הרות אסון.
מהם העונשים בעבירת חצייה של רמזור אדום?
עונשים בעבירת רמזור אדום נקבעים בהתאם לנסיבות ביצוע העבירה ולאופן חומרתה. נחלק את הענישה למספר מקרים עיקריים:
- נהג ללא עבירות קודמות וכאשר הצומת ריק מכלי רכב ולא נגרם סיכון לעוברי דרך אחרים. במקרה זה הנהג צפוי לקבל קנס בסך 1,500 שקלים ו- 10 נקודות חובה.
- נהג ללא עבירות קודמות אך עבר ברמזור אדום תוך הימצאות כלי רכב נוספים בצומת או לחילופין תוך גרימת הפרעה לעוברי דרך. במקרה זה הנהג יקבל הזמנה לדין, 10 נקודות חובה, פסילה מנהלית 30 יום והשבתת הרכב ל- 30 יום.
- נהג בעל עבירות דומות ב-3 שנים האחרונות או במקרה של עבירה שבוצעה בנסיבות מחמירות. במקרה זה הנהג צפוי לקבל הזמנה לדין, 10 נקודות חובה, תתבצע פסילה מנהלית של הרישיון לתקופה של 30 ימים, השבתת הרכב לתקופה של 30 ימים וייתכן כי יקבל עונשים נוספים נלווים כגון כתב אישום או קנס כספי גבוה יותר.
האם הענישה על חציית רמזור אדום חלה גם על עוברי הדרך?
על פי חוקי התעבורה על כל משתמשי הדרך חלה החובה לציית לכלל הרמזורים והתמרורים. לכן, במקרים בהם הולך רגל או רוכב אופניים חצה את הכביש בעת הופעת רמזור אדום, הוא צפוי לקבל קנס כספי על סך 100 ש"ח ללא נקודות.
סיכום
עבירות רמזור אדום הינן עבירות חמורות המהוות סיכון ממשי לחיי אדם. בשנים האחרונות, האכיפה הועמקה וכעת עבירת רמזור אדום הינה אחת מעבירות התנועה הנאכפות ביותר בארץ על ידי משטרת ישראל, דבר הנועד להפחית את מספר תאונות הדרכים הקטלניות הנגרמות כתוצאה מאי ציות לרמזור. לכן, חשוב להיות מודעים לסיכונים ולעונשים הכרוכים בעבירות אלו ולנהוג בזהירות ובאחריות.