טסט הוא אישור תקופתי שנתי (למעט עבור רכבים חדשים שעולים לכביש) מטעם משרד הרישוי בישראל, המעיד על כך שהרכב על מערכותיו ורכיביו עומדים בדרישות הבטיחות שנקבעו.
רכב ללא בדיקת רישוי (טסט) בתוקף או רכב שלא עבר את מבחן הרישוי, הוא רכב המסכן את הנהג, את הנוסעים ואת הסביבה ולכן חל איסור לנהוג בו.
האם יש מקרים חריגים בהם ניתן לנסוע ברכב ללא טסט בתוקף?
כן. ישנם מצבים מסוימים בהם ניתן להוציא אישור נסיעה מיוחד התקף ל – 48 שעות המאפשר נסיעה ברכב ללא טסט. אישור נסיעה מיוחד זה ניתן אך ורק על ידי משרד הרישוי והוא צריך להינתן לפני ביצוע הנסיעה עצמה.
פירוט מקרים חריגים לקבלת אישור נסיעה ברכב ללא טסט:
- מי שבבעלותם רכב שרישיון הרכב שלו פג והם מבקשים להגיע לבצע טסט (מבחן רישוי) לרכב.
- יבואני רכבים המבקשים לבצע תהליך של רישוי לרכב לפני מכירתו ללקוח.
- יצרני רכב הפועלים בישראל המבקשים לבצע מבחן רישוי לרכב שיצרו.
הערה! את הבקשה ניתן להגיש באופן מקוון דרך אתר משרד הרישוי.
האם נסיעה ברכב ללא טסט יכולה להוביל לענישה?
בהחלט כן! נסיעה ללא טסט יכולה לכלול טווח עונשים לנהג הרכב וזאת בהתאם לנתוני גיל הנהג, תקופת היעדר קיומו של טסט, עבר תעבורתי ונסיבות נוספות. הענישה יכולה לנוע מקנסות, נקודות ואף עד מאסר בפועל.
האם נדרשים מסמכים מיוחדים לקבלת אישור נסיעה ללא טסט?
אין צורך במסמכים מיוחדים. בתהליך מילוי הבקשה לאישור זמני לנסיעה ברכב ללא טסט יש למלא את פרטי בעל הרכב, לבחור את נסיבות הבקשה (יצרן או יבואן רכב או רכב שפג לו רישוי הרכב) ולהצהיר כי הנכם יודעים כי האישור הוא זמני וכן כי יש ברשותכם תעודת ביטוח רכב חובה תקפה ואישור תשלום של אגרת הרישוי הנדרשת.
נסיעה ברכב שלא עבר מבחן רישוי?
במקרה שבו רכב נכשל במבחן הרישוי, בעל הרכב מקבל אישור מטעם הבוחנים לנסוע ברכב לתקופה מסויימת (לרוב עד שבועיים) במהלכם עליו להסדיר את הליקויים שנמצאו ולחזור עם הרכב לבדיקה חוזרת.
סיכום
נסיעה ברכב ללא טסט בתוקף הינה עבירה על החוק. בנוסף, נסיעה ללא טסט ברכב מעמידים את עצמכם ואת סביבתכם בסיכון של נסיעה ברכב שמערכות הבטיחות שלו לא נבדקו.
הנסיבות היחידות בהן ניתן לנסוע ברכב ללא טסט בתוקף הן לצורך לקיחת הרכב לעבור בדיקה. לשם כך נדרש להוציא אישור קבלת רישיון זמני באופן מקוון ממשרד הרישוי בעל תוקף למשך 48 שעות בלבד.