יש מקרים בהם נהגים בולמים בחוזקה ובמהירות כדי להימנע מתאונה. מקרים אלו נגרמים בדרך כלל מאי שמירה על חוקי הדרך, אך לפעמים יש גורמים חיצוניים המשפיעים על הצורך בבלימת חירום. מהי בלימת חירום ומה החוק אומר בעניינה? לפניכם כל הפרטים
בלימת חירום היא עצירה מהירה ופתאומית של הרכב. זוהי עצירה שצריכה לקרות בזמן ובמרחק הקצרים ביותר לפי הנסיבות, ועל אף נחיצותה להימנע מתאונה היא עדיין יכולה להסב נזק לרכבים ולנוסעים בהם.
מערכת למניעת החלקה בבלימת חירום
מערכת למניעת החלקה ברכב הן מערכות בטיחות שעוזרות להתמודד עם מקרים של בלימה פתאומית. ברוב הרכבים מותקנת מערכת ABS (Anti-lock Braking System) שמטרתה למנוע נעילה של הגלגלים בעת בלימת חירום. אם גלגלי הרכב ננעלים בעת בלימת חירום, האחיזה של הגלגלים בכביש פוחתת וגדל הסיכוי לאובדן שליטה על הרכב ואף להתהפכות מוחלטת. מערכת ABS עוזרת לנהגים להאט את מהירות סיבובי הגלגלים במקביל להמשך אחיזה תקינה של הגלגלים בכביש, כדי להגדיל את יכולת התמרון של הנהג ולהימנע ככל האפשר מתאונות ומנזק לרכב ולסביבה.
האם מותר לבלום בלימת חירום?
החוק מתיר לבלום בלימת חירום רק במקרה שצריך למנוע תאונת דרכים אך אין דרך אחרת למנוע אותה. החוק דורש לשמור על כל חוקי התנועה האחרים ובהם שמירה על מרחק הולם מרכבים אחרים ונסיעה במהירות המותרת והמתאימה לתנאי הדרך, כדי לשמור על הבטיחות בדרכים ולהקטין ככל האפשר את הצורך בבלימת חירום.
מערכת בלימת חירום אוטונומית
מערכת בלימת חירום אוטונומית (AEB – Autonomous Emergency Braking), היא מערכת אוטונומית לבלימה שהופכת נפוצה יותר ונמצאת ברכבים חדשים רבים. המערכת הזו כוללת חיישנים המודדים את המרחק של הרכב מהרכב שלפניו במהלך הנסיעה. במידה והמרחק קטן מידי בתלות במהירות הרכב, המערכת שולחת לנהג התרעה קולית וחזותית על אי שמירת מרחק מלפנים. במקרה זה על הנהג לבלום כדי להימנע מתאונה. במידה והנהג לא בולם את הרכב והמרחק מהרכב שלפניו קטן ומהווה סכנה, המערכת נכנסת לפעולה ובולמת בעצמה את הרכב ובמידת הצורך הבלימה נמשכת עד לעצירתו המוחלטת של הרכב.
כיצד אפשר להימנע מבלימות חירום?
כדי להימנע ככל האפשר מהצורך בבלימות חירום יש לשמור על חוקי התנועה:
- לשמור על מרחק סביר מהרכב שלפניכם.
- לנהוג במהירות המותרת בכביש שאתם נמצאים בו, ולפי תנאי הדרך ותנאי מזג האוויר.
- להיות ערניים למתרחש בכביש ולהימנע מהסחות דעת.